Majstrovstvá Slovenska silných mužov

l foto: BORIS BÁRDOŠ

Majstrovstvá Slovenska silných mužov otvorili v nedeľu 1. mája v Malackách domácu súťažnú sezónu strongmanov. Na futbalovom ihrisku v areáli Zámockého parku sledovali súperenia štrnástky silákov tri tisícky divákov. Tí boli svedkami triumfálneho návratu Pavla Jambora na silácky piedestál po ôsmych rokoch.

Víťaz tejto súťaže z rokov 1999, 2001 a 2002 tak získal už svoj štvrtý titul národného šampióna. Cesta k nemu však bola tŕnistá a lemovaná zraneniami. To najvážnejšie postihlo dnes 38-ročného Trenčana v roku 2003, kedy mu pri tréningu nešťastne spadla na ľavú nohu 180kilové klada, ktorú sa pokúšal vzoprieť nad hlavu. Komplikovaná zlomenina v oblasti členka zastihla vtedajšiu domácu jednotku na vrchole síl a vyžiadala si dlhé mesiace zotavovania a rekonvalescencie. Anabáza späť na vrchol trvala osem rokov; pred svojim aktuálnym víťazstvom súťažil Jambor naposledy v roku 2008 na slovenskom šampionáte v Považskej Bystrici, no zápolenie kvôli zraneniu nedokončil. Tohto roku zas nechýbalo veľa a na súťaž takmer ani nenastúpil… „Desať dní pred šampionátom som si natrhol biceps. Myslel som si, že sa tým sezóna pre mňa nadobro skončila,“ opisuje dva metre vysoký a poldruha metráka ťažký obor nepríjemnú situáciu. „Zabrali však obstreky od MUDr. Jozefa Gabrhela, ktoré ma, takpovediac, vrátili do hry,“ chváli Pavol známeho trenčianskeho lekára. Mimochodom, staršieho brata hlavného organizátora vydareného podujatia Milana Gabrhela.

I tak však Jambora poranená paža obmedzovala a nedovolila mu zabrať naplno. „Asi najviac mi to vadilo pri dvíhaní 140-kilovej klady zo zeme nad hlavu. Výraz od hrudníka bol v poriadku, no premiestnenie bolelo ako ďas,“ povzdychol si aktuálny silácky šampión. I kvôli tomu sa v úvodnom teste sily siláckeho päťboja držal späť a uspokojil sa s dvoma platnými pokusmi, hoci na tréningu ich v časovom limite 60 sekúnd zvládol päť. Výsledkom bola delená tretia priečka, rovnaký počet opakovaní dokázal aj Alexander Szoboszlai, ešte o jedno viac (3) zvládol Imrich Haver. Víťazom dvíhania kladky sa piatimi opakovaniami stal tlakový fenomén Péter Puzsér, ktorý na majstrovstvách Slovenska debutoval.

Veterán Jambor stál na stupňoch víťazov i v ďalších troch z celkovo piatich testov sily. Relatívne najhoršie (5.) tak skončil vo farmárskej chôdzi s párom 150-kilových kufrov, kde vytýčenú vzdialenosť 20 metrov urazil za 14,66 sekundy (1. Braňo Golier:10,6 s) A hoci ani jednu disciplínu nevyhral, o jeho končenom víťazstve rozhodla práve celková vyrovnanosť. Prvenstvu v disciplíne bol Jambor najbližšie v mŕtvom ťahu s automobilom Hyundai ix20 (auto spočívalo na špeciálnej konštrukcii, pričom pretekári nadvihovali zadnú nápravu), kde bez trhačiek zvládol 10 opakovaní (1. Gabriel Tóth: 11-krát). „Priznám sa, vyhovujú mi viac ťažšie váhy,“ pripustil trenčiansky silák. „Dôvodom je to, že záťaž prenášam viac na pravú nohu, aby som odľahčil ľavej končatine, ktorú som mal zranenú. Pri maximálnych pokusoch je to relatívne v poriadku. Pri snahe o maximum opakovaní však už handicap slabšej ľavej nohy pociťujem. Pri mŕtvom ťahu som už pri šiestom zdvihu dostával do preťaženého pravého stehna kŕče. Ani sám neviem, ako som dokončil desiate opakovanie…“

Druhý najlepší výkon v disciplíne zaznamenal Jambor i v prevracaní (tam a späť) 600-kilovek pneumatiky, ktorú v minútovom limite otočil štyrikrát. Rovnaký výkon predviedli aj Michal Petrík a Haver. Víťazom „pneumatiky“ sa s piatimi otočkami stal Golier, ktorý časom 20,9 sekundy triumfoval aj v priťahovaní nákladného auta v sede (2. M. Petrík: 22,85 s, 3. Jambor: 23,77 s.) a celkovo obsadil striebornú priečku.

„Škoda zaváhania v prvej disciplíne,“ ľutoval po súťaži Braňo. Podobne ako ďalších sedem pretekárov (teda rovná polovica štartového poľa) nezvládol so 140-kilovou kladou ani jediné opakovanie. „Vedel som, že bodovú stratu budem už len veľmi ťažko vyrovnávať,“ priznal trojnásobný majster Slovenska silákov (2009, 2008, 2007), ktorý v priebehu šampionátu triumfoval v troch disciplínach (farmárska chôdza, priťahovanie auta, pneumatika) a v mŕtvom ťahu skončil tretí – s deviatimi opakovaniami.

Rovnaký počet opakovaní (9) ako Golier dokázal aj Péter Puzsér, ktorý sa pri svojej premiére na národnom šampionáte postaral o najväčšie prekvapenie súťaže. Mladý, len 22-ročný vlaňajší účastník Slovenského pohára, určeného začínajúcim strongmanom, bol dôstojným súperom i ostrieľaným slovenským reprezentantom Jamborovi, Golierov a Petríkovi. Darilo sa mu vo väčšine disciplín, neprekonateľný bol najmä v úvodnom dvíhaní klady, kde uplatnil mimoriadnu tlakovú silu pliec a tricepsov. (Rozhodca František Öszi na neho prezradil, že na lavičke vytlačí bez dresu vyše 220 kg!). Po víťazstve v klade sa Puzsér udržoval v priebežnom vedení až do poslednej disciplíny – s náskokom päť bodov na Goliera, o bod pred Jamborom. O celkovom víťazovi tak rozhodovalo až záverečné obracanie pneumatiky. Napriek enormnému úsiliu sa Puzsérovi, ktorý kvôli relatívne nižšej postave nemá na túto disciplínu ideálne telesné parametre, podarilo 600-kilovú opachu prevrátiť len raz. To ho napokon stálo celkové prvenstvo v súťaži, no i tak dosiahol rovnaký bodový súčet ako Braňo Golier. Na celkovú tretiu priečku ho tak odsunul až Braňov vyšší počet prvenstiev v jednotlivých disciplínach. I tak sa však Péter Puzsér predviedol vo výbornom svetle a jeho meno si priaznivcom strongmanov radno zapamätať.

VÝSLEDKY

vsetci.jpg

Medailové trio a činovníci súťaže: v stoji (zľava) 1. Pavol Jambor, prezident SASIM Vladimír Bátik, 2. Braňo Golier (so synom Damiánom), 3. Péter Puzsér; v pokľaku viceprezident SASIM Milan Gabrhel a rozhodca František Öszi.

puzser_klada.jpg 

Péter Puzsér (dvíhanie klady)

haver_klada.jpg

Imrich Haver (dvíhanie klady)

golier_kufre.jpg 

Braňo Golier (farmárska chôdza)

jambor_tah.jpg 

Pavol Jambor (mŕtvy ťah)

puzser_tah.jpg 

Péter Puzsér (mŕtvy ťah)

hryhorovskyj_tah.jpg 

Ivan Hryhorovskyj (mŕtvy ťah)

jambor_auto.jpg 

Pavol Jambor (priťahovanie auta)

golier_pneumatika.jpg 

Braňo Golier (obracanie pneumatiky)