Morčacie mäso pre vás

l text: CARRIE CURTIS-SACCO l foto: ROBERT REIFF

morcacie.jpg

Morčacie (po česky krůtí – pozn. red.) mäso je ideálnou súčasťou kulturistickej diéty. Obchody a supermarkety ponúkajú bohatý výber jednotlivých častí moriaka, vrátane pŕs, krídel a stehien.

Časti moriaka môžu byť upravené a servírované rovnako ako kura – rýchlo, s minimom času na prípravu. Pre zachovanie šťavnatosti a jemnosti mäsa pečte moriaka aj s kožou, ale pred samotnou konzumáciou kožu odstráňte. Zbavíte sa tým zbytočných tukov a kalórií. Morčacie prsia bez kože predstavujú výborný nízkotučný zdroj bielkovín. Ich obsah tuku je ešte nižší ako u rovnako upravených kuracích pŕs.

Štvrť kilogramu vareného bieleho morčacieho mäsa bez kože má približne 345 kcal, zato však úctyhodných 72 gramov bielkovín a iba 3 gramy tukov. Moriak predstavuje tiež výborný zdroj niacínu, vitamínov B6 a B12, železa, selénu a zinku.

Tmavé morčacie mäso má v porovnaní s bielym o niečo vyšší obsah tuku: napríklad 250 gramov vareného tmavého morčacieho mäsa bez kože má asi 450 kcal, 72 gramov bielkovín a 18 gramov tukov. Tieto hodnoty sú porovnateľné s rovnakým množstvom varených kuracích pŕs bez kože (biele mäso), ktoré predstavujú asi 400 kcal, a majú okolo 80 gramov bielkovín a asi o polovicu nižší (9 gramov) obsah tukov.

Iným rozšíreným produktom z moriaka je morčacia sekaná, ktorá obsahuje viac kalórií a tukov ako biele i tmavé morčacie mäso.

Morčacia sekaná je často mylne prezentovaná ako zdravšia a menej tučná náhrada hovädzej sekanej. Nenechajte sa pomýliť, ich obsah tukov aj kalórií je veľmi podobný, takže kritérium výberu môže byť skôr ako na obsahu tuku založené na chuti alebo inom faktore.