V gyme sa nekecá

l text: DORIAN YATES

 

Peter Hudák, Michalovce

 

Slabá sústredenosť pri tréningu môže viesť k vážnym problémom. V prvom rade, ak venujete viac pozornosti okolitým rečiam ako činke, ktorú držíte nad hlavou, môže to mať pre vás neblahé dôsledky v podobe zranenia. Ďalšou stránkou veci je, že nedostatok koncentrácie na to, čo robíte, výrazne obmedzí – prípadne zmarí – vaše pokroky v budovaní svalovej hmoty a sily. A v prípade, že nedosahujete žiadny progres, sa predsa nemusíte ani obťažovať chodiť do gymu.

Moja prvá rada znie: zbavte sa rečníkov! Ďalej, nájdite si sparingpartnera, ktorý je naladený na rovnakú vlnovú dĺžku ako vy, alebo trénujte sám. Nič totiž tak nenaruší intenzitu tréningu, ako niekto, kto vám kecá do ucha v momente, keď sa usilujete maximálne sústrediť.

Mnoho ľudí chodí do fitka bez akejkoľvek vážnejšej motivácie. Zdá sa, ako by to robili len „naoko“, prosto len preto, aby sa predviedli pred inými. Možno im robí dobre, keď sa môžu priateľom pochváliť, že trávia štyrikrát v týždni po jednej hodine v posilovni…

Samozrejme, to, čoho sa z ich úst nedočkáte je, že 45 minút klábosia s okolím a ďalších päť pijú vodu, takže na samotný tréning im zostáva slabá štvrťhodinka.

Vy však zrejme nepatríte medzi takto zmýšľajúcu časť populácie a do gymu chodíte predovšetkým trénovať. Preto sa domnievam, že ak sa zbavíte svojich ukecaných spoločníkov, budete sa môcť na tréning sústrediť oveľa ľahšie.

Ďalej vám ponúkam niekoľko tipov, ako naladiť myseľ tak, aby zostala plne koncentrovaná na to, čo robíte.

Absolútna koncentrácia predstavovala vždy základ mojich tréningov a to až do tej miery, že psychickú prípravu som začínal už 90 minút pred príchodom do gymu! V podstate to znamenalo, že som si v mysli prešiel celý nadchádzajúci tréning. Nielenže som premýšľal o partiách, ktoré som plánoval zaťažiť a o cvikoch, ktoré som chcel na to využiť, ale rovnakú pozornosť som venoval i zamýšľaným počtom opakovaní a tiež faktu, či zaradím techniky ako vynútené alebo čiastočné opakovania.

Netvrdím, že potrebujete stráviť hodinu a pol prípravou na tréning, ani že musíte pri plánovaní zachádzať do takých detailov ako ja, avšak niekoľko minút vyhradených psychickému nabudeniu skôr ako pôjdete na vec môže byť dobrý nápad.

Ak už ste raz prekročili prah gymu, pokúste sa maximálne obmedziť konverzáciu s okolím. Nebuďte netaktný, nechajte však reč tela nech za vás jasne hovorí, že ste zaneprázdnený. Usiloval by som sa vytvoriť určitú bariéru medzi sebou a zvyškom osadenstva posilovne, medzi sériami by som hľadel do zeme a neblúdil očami po miestnosti. Nadviazať s niekým očný kontakt je totiž najistejšia cesta ako ho vyzvať ku konverzácii.

Akonáhle ukončíte tréning, máte spústu času na rozhovory, avšak počas hodiny vyhradenej tvrdej drine vám budú musieť i tie najzhovorčivejšie typy prepáčiť, že chcete precvičiť aj iné svaly ako žuvacie. Pokiaľ sa budete riadiť týmito radami, som presvedčený, že budete napokon schopný účinne vylúčiť každú formu rozptýlenia ešte skôr ako vstúpi medzi vás a činku!

 

Ako sa maximálne sústrediť na tréning (tipy Doriana Yatesa)

  • Stanovte si krátkodobé a dlhodobé ciele.
  • Skôr ako vstúpite do gymu, prejdite si v mysli nadchádzajúci tréning.
  • Nepretrénujte sa. Príliš vyčerpané telo znamená tiež nadmerne unavenú * Pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné, v gyme nerozprávajte. Ste tam, aby ste trénovali!
  • Svoju tréningovú rutinu pravidelne obmieňajte. Vyhnete sa tak stereotypu a monotónnosti a poskytnete svalom nové podnety k ďalšiemu rastu.