Treska so zemiakmi

l foto: M&F recepty_89.jpg

Recept na 4 porcie 

Suroviny

  • 750 g zemiakov
  • 250 g šampiňónov
  • 50 g masla
  • 2 polievkové lyžice tekutého korenia
  • 500 g tresky
  • 4 paličky estragonu
  • 3 vaječný žĺtky
  • 150 ml kyslej smotany
  • soľ
  • mleté biele korenie.

Postup

  1. Ošúpané a umyté zemiaky pokrájajte na tenké kolieska. Očistené šampiňóny pokrájajte na plátky. Polovicu masla nechajte roztopiť v panvici. Pridajte šampiňóny, tekuté korenie a 3–5 minút duste. Šťavu vydusenú zo šampiňónov si odložte.
  2. Tresku pokrájajte ma menšie kúsky a ukladajte ju do zapekacej misy striedavo so zemiakmi. Pridávajte estragon.
  3. Rozšľahajte vaječné žĺtky so šťavou zo šampiňónov a zmiešajte so smotanou, soľou a korením. Zmes nalejte na zemiaky a tresku a posypte maslom nasekaným na malé kúsky. Prikryte alobalom.
  4. Zapekajte cca 40 minút vo vopred vyhriatej rúre (plyn 2 stupeň, elektrina 180 °C). Odstráňte alobal a dopečte ešte 5 minút.