Pozor na ramenný kĺb!

Vyhnite sa poraneniu ramien

Pravdepodobne už viete čo robiť, aby ste znížili riziko zranenia pri tréningu hrudníka. Samozrejmosťou je dôkladné rozcvičenie, pomalé zvyšovanie tréningových váh, rozsah pohybu nepreťažujúci zapojené svalovo-kĺbové štruktúry a prítomnosť spoľahlivého tréningového partnera.

Silový tréning však kladie na telo zvýšené nároky, takže po rokoch strávených v posilovni je ťažké vyhnúť sa drobným poraneniam. Tréning hrudníka síce môže viesť k poraneniu prsných svalov a priľahlých šliach a úponov, ale najčastejším zranením pri intenzívnom zaťažení tejto partie je poškodenie ramenného kĺbu.

Aj keď sa ramenný kĺb vyznačuje výnimočnou pohyblivosťou (ako jediný kĺb v ľudskom tele je schopný rotácie o 360º) je spomedzi všetkých kĺbových spojení najmenej stabilný. Preto majte na zreteli dva momenty: 1. Aby ste sa vyhli zraneniu, predchádzajte permanentnému preťažovaniu ramenného kĺbu pri tréningu hrudníka.   

2. Ak sa k tréningu vraciate po zranení, postupne posilnite oblasť ramenného pletenca.

Ideálny je tréning s jednoručkami, pretože umožňuje používať rozsah pohybu, ktorý je prirodzený a nespôsobí vám bolesť. Začínajte s ľahkými váhami a hľadajte dráhu a rozsah pohybu, pri ktorých nebudete pociťovať bolesť.

Ak váš tréning obsahuje benčpres alebo šikmý tlak s veľkou činkou, vyskúšajte užší úchop, ktorý je šetrnejší k ramenným kĺbom.

V prípade, že sa vraciate do posilovne po zranení, alebo začínate pociťovať bolesť, trénujte ľahšie a opatrnejšie – dokonca ešte ľahšie ako si myslíte, že je potrebné. Doprajte si čas. Priskorý tvrdý tréning povedie k obnoveniu zranenia a predĺži dobu potrebnú na rehabilitáciu zraneného miesta. foto: CHRIS LUND