Sny a cesty

2/2012 mesačníka MUSCLE&FITNESS. Sú to Joe Weider a Arnold Schwarzenegger.

„Človek je taký, ako po celý deň myslí,“ tvrdí Ralph Waldo Emerson. Ďalším kľúčom k úspechu sú preto optimizmus a pozitívny prístup – k sebe samému i k okolitému svetu. Malý príklad, vlastný zážitok. Aktéri sú už známi. Miesto: VIP salón Orleans Areny v Las Vegas. Čas: chvíle pred večerným programom Olympia Weekendu 2005.

Joe Weider vtedy pricestoval z Kalifornie do Nevady napriek tomu, že po nedávnej operácii chrbtice musel na presun používať väčšinou vozík. „No problem!“ odpovedal bodro vtedy 85-ročný Joe na Arnoldovu otázku, či ho to príliš nezaťažuje.

Weider sa na oplátku zaujímal o to, ako sa jeho bývalý žiak a mladší priateľ cíti vo funkcii guvernéra štátu Kalifornia, Arnold doslova odvetil: „Everywhere I go I have a good time.“ Teda, že vždy a všade sa cíti dobre!

Josef Švub. Keď som mu zavolal, najprv sme sa nad tým dobre zasmiali a potom sme spoločne konštatovali, že to nebude náhoda. Po vyše 40 rokoch v „železnej hre“ sme totiž obaja dospeli k poznaniu, že podstatou činkárenského sebazdokonaľovania nie je čo najrýchlejšie „nabúšenie“, ale pravý opak: cieľom je samotná dlhá a podnetná cesta.

Hutnejšie vyjadriť zmysel a poslanie bodybuildingu a fitness asi nedokážeme.

Na záver ešte chcem vyjadriť poďakovanie organizátorom Večera hviezd 2011 na Športovom festivale koncom vlaňajšieho roka v trenčíne, ktorí mi venovali Čestné uznanie za celoživotné dielo. Ďakujem i početným gratulantom, považujem to za ocenenie aj pre M&F.

Aj v roku 2012 buďte fit, priatelia!

podpis-major.jpg