Recept. Zdravé jedlá na všetky príležitosti

Z fitka do kuchyne! Máme pre vás pár receptov na zdravé jedlá na všetky príležitosti.

TEĽACÍ STEAK NA ROZMARÍNE

bez lepku, bez laktózy

2 PORCIE

SUROVINY

NA STEAK:

  • foto recept steak zdravé jedlá

    Teľací steak na rozmaríne

    250 g teľacieho mäsa

  • zelené korenie
  • morská/himalájska soľ
  • rozmarín
  • olivový olej

NA PRÍLOHU:

  • listy reďkovky
  • pár kúskov reďkovky
  • mladý hrášok
  • olivový olej
  • 2 celozrnné, najlepšie domáce tortilly

POSTUP

  1. Mäso osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a pokvapkáme olivovým olejom.
  2. Opatrne ho oboma rukami vymasírujeme a necháme chvíľu postáť, aby chute prenikli až dovnútra.
  3. Steak prudko restujeme na rozohriatej panvici, otáčame ho po 3 minútach, kým nie je primerane prepečený.
  4. Podávame s tortillou a zeleninovým šalátom.

 

Teľacina je skvelý zdroj bielkovín, železa a ďalších živín. Je to veľmi chudé mäso, s nízkym obsahom tuku. Patrí medzi zdravé jedlá. 

VÝŽIVOVÉ HODNOTY V 1 PORCII

446 kcal, 21 g tuku, 31 g bielkovín, 29 g sacharidov

BATATOVÉ HRANOLČEKY

foto recept batatové hranolčeky zdravé jedlá mňam

Batatové hranolčeky

bez lepku, bez laktózy, vegán

2 PORCIE

SUROVINY

  • 2 bataty (asi 300 g)
  • škorica
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • morská/himalájska soľ

POSTUP

  1. Bataty poriadne umyjeme vo vode a nakrájame na hrubšie pásy.
  2. Tieto kúsky namáčame v marináde, pripravenej zmiešaním rozpusteného kokosového oleja so škoricou a štipkou soli, a necháme 15 minút odstáť.
  3. Bataty potom poukladáme na plech, vopred vystlaný papierom a pečieme v rúre pri teplote 180 °C cca 35 minút.

Bataty obsahujú veľa betakaroténu a sú prevenciou nádorových ochorení. Patria medzi zdravé jedlá. Ako príloha sú veľmi chutné, najmä ak ich namiesto vyprážania upečiete v rúre.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY V 1 PORCII

191 kcal, 7 g tuku, 2 g bielkovín, 30 g sacharidov

ZAPEKANÁ CUKETA S OLIVAMI

foto recept cuketa s olivami

Zapekaná cuketa s olivami

bez lepku

1 PORCIA

SUROVINY

  • 1 väčšia alebo dve menšie cukety
  • 4 paradajky
  • 100 g čiernych olív
  • olivový olej
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • rozmarín
  • morská/himalájska soľ

POSTUP

  1. Zapekaciu misku potrieme olivovým olejom a cuketu škrabkou na zemiaky pozdĺžne našúpeme na plátky.
  2. Takto pripravené plátky stáčame do slimáčikov a ukladáme vedľa seba do zapekacej misky.
  3. Keď máme cuketu poukladanú, nakrájame paradajky na kolieska a vložíme ich medzi cuketových slimáčikov. Čierne olivy nakrájame a nasypeme ich na vrch cukety.
  4. Nakoniec všetko ešte trocha pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme strúhaným parmezánom a rozmarínom.
  5. Vložíme do rúry pod gril a pri 200 °C pečieme cca 20 minút.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY V 1 PORCII

423 kcal, 31 g tuku, 17 g bielkovín, 18 g sacharidov

MRKVOVÁ TORTIČKA bez výčitiek

foto mrkvová tortička

Mrkvová tortička

bez laktózy, nízko-kalorický, vegan

8 PORCIÍ

SUROVINY

  • 40 g ryžovej múky (alebo špaldovej či cícerovej)
  • 30 g proteínu
  • 1 lyžička škorice
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • 5 sušených datlí
  • 2 bielka
  • 1 vajíčko
  • 1 veľká mrkva
  • 20 ml mandľového mlieka (alebo klasického v BIO kvalite)
  • plnka: tvaroh, džem alebo ovocie

POSTUP

  1. V jednej miske zmixujeme vajíčka, vopred namočené datle, nastrúhanú mrkvu a mlieko. V druhej vareškou zmiešame múku, proteín, škoricu a prášok do pečiva.
  2. Suchú zmes vsypeme do mokrej a jemne vareškou zmiešame, aby cesto zostalo nadýchané a vláčne.
  3. V malej okrúhlej tortovej forme pečieme korpus 15–20 minút pri teplote 180 °C.
  4. Keď upečený korpus vychladne, prekrojíme ho na 2 alebo 3 časti, ktoré môžeme naplniť džemom, tvarohom alebo ovocím.
  5. Po niekoľkých minútach plnka mierne vsiakne a koláč bude šťavnatý a vláčny.

 

Je skvelé použiť na osladenie koláča datle. Sú prirodzene sladké, patria medzi zdravé jedlá, s vysokým obsahom fruktózy a glukózy, preto sú dobrým zdrojom doplnenia rýchlej energie. Sú tiež zdrojom draslíka, horčíka a podporujú aj sústredenosť. Nebojte sa pridať mrkvu do koláčov. Sú to ďalšie vitamíny naviac a chuť koláča je fantastická.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY V 1 PORCII

103 kcal, 2 g tuku, 8 g bielkovín, 8 g sacharidov