Prírodné zdroje  

Natankujte pred tréningom energiu z naturálnych zdrojov.

V snahe dosiahnuť na tréningu čo najlepšie výkony, siahajú športovci po rôznych práškoch či tabletkách. Existuje však mnoho plnohodnotných potravín, ktoré telu dodajú nielen energiu, potrebnú na výkon, ale podieľajú sa aj na zotavení po ňom. Tieto potraviny zabezpečia prísun živín, potrebných na zvyšovanie športového výkonu, bez toho, aby ste museli vybieliť svoj účet.

HROZIENKA
Množstvo: 40–75 g, podľa dĺžky trvania športovej aktivity.
► Telo potrebuje ako hlavný zdroj energie sacharidy. To však neznamená, že musíte siahnuť po športových tyčinkách či géloch. Sušené ovocie (ako napríklad hrozienka) poskytuje rovnaký úžitok za zlomok ceny. Štúdia San Diego State University porovnávala rovnaké množstvo sacharidov z hrozienok a športových gélov a zistila, že sušené ovocie ako predtréningový snack bolo rovnako účinné ako gély.

KÁVA
Množstvo: 1–2 šálky (do 470 ml) obsahujú 100–200 mg kofeínu.
► Káva vás dokáže nielen ráno rýchlo postaviť na nohy, ale aj naštartovať pred tréningom. Štúdia, uverejnená v odbornom časopise Sports Medicine, dokázala, že kofeín dosahuje najlepšie účinky pri aktivitách, trvajúcich 60–180 sekúnd (napríklad pri vzpieraní alebo pri jednotkách tréningu HIIT).

TVAROH
Množstvo: 225 g tvarohu obsahuje cca 26 g bielkovín a 2,7 g leucínu, čo je ideálne množstvo, potrebné na budovanie svalov.
► Tento mliečny produkt je plný bielkovín, výnimočným ho ale robí obsah aminokyselín. Tvaroh obsahuje veľké množstvo leucínu, aminokyseliny, ktorá štartuje proteosyntézu a má význam pre tvorbu a udržanie svalového tkaniva.

ČERVENÁ REPA
Množstvo: 240 ml
► Repa je bohatá na nitrát, ktorý sa v tele mení na nitrit a následne na oxid dusíka (NO). NO prispieva k stimulácii cirkulácie krvi, jej lepšiemu okysličovaniu a podieľa sa na prekrvovaní organizmu, čím prispieva k zlepšeniu vytrvalosti a sily. V štúdii, uverejnenej v časopise Journal of Applied Physiology, sa píše, že športovci, ktorí pili šťavu z červenej repy, preukázali v testoch vytrvalosti na bicyklovom ergometri zlepšenie až o 16 %.

text: CHRISTOPHER MOHR, foto: M&F