Pizza s prosciuttom a sušenými paradajkami

|text: CANDICE KUMAI

sun dried prosciutto flatbread 1109

Prosciuto je talianska sušená šunka, vyrobená zo zadného stehna prasaťa alebo diviaka. Receptúra aj spôsob sušenia sa medzi jednotlivými regióni líšia. V priemere obsahuje 220 kcal, 16 g tuku a 25 g bielkovín v sto gramovej porcii.

prosciutto cut

INGREDIENCIE

  •  500 g cesta na pizzu 
  • 1 lyžica extra-panenského olivového oleja
  • 1 lyžica morskej soli
  • 1/2  šálky pesta 6 plátkov prosciutta
  • 2 paradajky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 šálka rukoly
  • 1 šálka strúhanej mozarelly

1 šálka = 225 ml 

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Rozprestrite cesto na plech. Potrite ho olivovým olejom a mierne posypte soľou. Dajte do rúry a predpečte ho po dobu 8 minút.
  • Cesto vybere, potrite ho pestom a navrch rozmiestnite plátky prosciutta, kolieska paradajky a rukolu. Posypte mozarellou.
  • Vráťte cesto do rúry a pečte na strednej teplote ešte 10-12 minút.

Energia v jednej porcii: 401 kcal, 5 g bielkovín, 15 g tuku, 63 g sacharidov

Paradajky sušením stratia až 90 percent svojho objemu, čo sa prejaví vyššou koncetnráciou chuti a živín. Sto gramová porcia pokryje 65 percent dennej dávky vitamínu C, 50 percent dennej dávky železa a 98 percent dennej dávky draslíka.

 Tomatoes

Hrúbka cesta nám umožní manipulovať s množstvom sacharidov v pizze.