JEDZTE ČISTO!

Sezóna predvádzania vysekaného pekáča brušných svalov je bližšie, než si myslíte. Čím skôr sa zbavíte zimných návykov a začnete riešiť čistotu stravovania, t.j. výber tých správnych potravín pre váš jedálniček, tým bude prechod jednoduchší. Kulturista a kuchár Carlo Fillipone prichádza s piatimi nápaditými receptami, takže jesť čisto nebude od tejto chvíle zas taká veľká fuška.

TALIANSKA SVIEČKOVÁ

(2 porcie)

INGREDIENCIE

180 g filetov z panenskej sviečkovej
½ jemne nakrájanej španielskej cibule
2 najemno nakrájané žlté papriky
2 najemno nakrájané červené papriky
2 menšie šampiňóny, najemno pokájané
2 cherry paradajky, rozkrojené na polovicu
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica nakrájanej čerstvej bazalky
2 čerstvé bobkové listy
2 lyžice extra panenského olivového oleja
soľ a čierne korenie k dochuteniu

POSTUP

1. Predhrejte rúru na 180 °C.
2. Položte filety z panenskej sviečkovej na plech na pečenie. V mise zmiešajte zvyšné ingrediencie, potom zmes pridajte k mäsu a všetko zakryte hliníkovou fóliou.
3. Pečte 20 až 30 minút podľa druhu a hrúbky porcií hovädzieho mäsa.

NUTRIČNÉ HODNOTY v 1 PORCII:

622 kcal, 57 g bielkovín, 32 g sacharidov, 31 g tuku

CITRÓNOVÉ KURA NA KORENÍ SO ZEMIAKMI A KELOM

(2 porcie)

INGREDIENCIE

180 g kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na 2,5 cm široké prúžky
6 menšíéch zemiakov, rozkrojených na polovicu
1 hrnček nahrubo nasekaných listov kučeravého kelu
1 lyžička čerstvo nasekaného koriandru
šťava z ½ citróna
1 lyžica extra panenského olivového oleja
2 štipky soli
2 štipky mletého čierneho korenia alebo ½ lyžičky celého čierneho korenia

1 hrnček = 240 ml

POSTUP

1. Predhrejte rúru na 200 °C.
2. Kuracie slížiky dajte do zapekacej nádoby a vložte ju do rúry. V mise zmiešajte zvyšné ingrediencie a zakryte nimi kuracie mäso. Všetko zakryte hliníkovou fóliou.
3. Pečte 30 až 35 minút.

NUTRIČNÉ HODNOTY V 1 PORCII:
639 kcal, 55 g bielkovín, 59 g sacharidov, 20 g tuku

LOSOS NA MEDE SO ZELENINOU

(2 porcie)

INGREDIENCIE

2 filety po 160 g z lososa bez kože
1 mrkva, nakrájaná na 1 cm veľké kocky
1 paštrnák, nakrájený na 1 cm veľké kocky
1 cvikla, nakrájaná na 1 cm veľké kocky
1 kvaka, nakrájaná na 1 cm veľké kocky
1 malý kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaného na 1 cm veľké kocky
2 strúčiky cesnaku
1 vetvička čerstvého rozmarínu
2 lyžice medu
1 lyžica olivového oleja
3 štipky morskej soli
3 štipky čierneho korenia

POSTUP

1. Predhrejte rúru na 200 °C.
2. Položte lososa do zapekacej nádoby a vložte do rúry. V inej mise zmiešajte zostávajúce ingrediencie a pridajte zmes k lososovi. Potom zakryte alobalom.
3. Pečte 30 až 40 minút.

NUTRIČNÉ HODNOTY V 1 PORCII:

457 kcal, 36 g bielkovín, 43 g sacharidov, 18 g tuku

KURACÍ DIP

(4 porcie)

INGREDIENCIE

400 g vykostených grilovaných kuracích pŕs, nakrájaných na malé kúsky
½ lyžičky drveného cesnaku
1 lyžička jemne nakrájanej cibule
1 lyžička jemne nakrájanej červenej papriky
1 lyžička jemne nakrájanej zelenej papriky
1 lyžička najemno nakrájaných čerstvých lístkov koriandru
5 lyžíc majonézy so zníženým obsahom tuku
3 štipky morskej soli
1 štipka čierneho korenia
2 štipky mletej červenej papriky

POSTUP

1. V mise zmiešajte všetky ingrediencie okrem papričiek. Vložte do servírovacej misy a posypte papričkami.
2. Pred podávaním nechajte 30 minút odpočinúť.

NUTRIČNÉ HODNOTY V 1 PORCII:

149 kcal, 23 g bielkovín, 3 g sacharidov, 5 g tuku

DIP Z LOSOSA

(4 porcie)

INGREDIENCIE

240 g smotanového syra so sníženým obsahom tuku
¼ hrnčeka kyslej smotany bez tuku
šťava z jednej limetky
240 g údeného lososa, nakrájaného na malé kúsky
2 menšie paradajky, nakrájané na 2,5 cm veľké kúsky
2 štipky čierneho korenia
2 lyžice nakrájanej čerstvej pažítky
1 lyžica nakrájaného čerstvého kôpru

1 hrnček = 240 ml

POSTUP

1. V mise zmiešajte smotanový syr, kyslú smotanu a limetkovú šťavu.
2. Zmiešajte ostatné ingrediencie okrem pažítky a kôpru. Potom vložte do servírovacej misy a posypte pažítkou a kôprom.
3. Pred podávaním nechajte 30 minút odležať.

NUTRIČNÉ HODNOTY V 1 PORCII:

241 kcal, 18 g bielkovín, 9 g sacharidov, 15 g tuku

 

text: CARLO FILLIPONE, foto: TRAVIS RATHBONE