Jamie Oliver: losos s kuskusom a zeleninou

Kuskus je pokrm zo severo-západnej Afriky. Ide o krupicu z obilnín ako pšenica, raž, prípadne ovos. Získava sa procesom mletia obilia najemno, čím sa odstráni vonkajšia časť otrúb. Krupica sa potom melie na múku. Poznáme ju aj v našich končinách vo forme krupicovej kaše.

Kuskus sa nemusí variť, stačí ho zaliať horúcou vodou a nechať pár minút postáť. Vďaka tomu si ho pripravíte aj v práci, prípadne na cestách. Porcia 150 g vareného kuskusu má 176 kcal, 36 g sacharidov a 6 g bielkovín.


Jamie Oliver prináša jednoduchý recept na lososa s kuskusom.

INGREDIENCIE (2 porcie)

  • 2 filety z lososa (2 x 120 g)
  • 150 g kuskusu
  • špargľa
  • cuketa
  • paradajky
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • citrón
  • koriander
  • biely jogurt

POSTUP

Jamie zaleje kuskus (na osobu ráta 75 g) vriacou vodou a pridá trochu soli. Ak chcete, môžete primiešať aj exotické korenia ako závor alebo kurkuma. Misu zakryje taniermi a nechá pár minút postáť.

Na sporáku rozpáli panvicu a pripraví si dve 120 gramové filety lososa. Nakrája ich na tenké pásiky, aby sa rýchlejšie pripravili. Pridá soľ a korenie a položí ich na panvicu.

Zo špargle Jamie odlomí konce a nakrája ju na kúsky Do panvice prileje olivový olej a pridá kúsky špargle a kúsky ošúpanej a nakrájanej cukety. Väčší kus lososa sa pripravuje dlhšie. Jamie kožu narezal, aby sa ryba lepšie prepiekla a nasiakla chuťou. Na jej zvýraznenie pridá červenú papriku. Tri farebné paradajky nakrája na drobné kúsky, pridá soľ, korenie, olivový olej, šťavu z citróna a koriander.

SERVÍROVANIE

Salmon couscous Jamie Oliver

Kuskus zmieša s paradajkami a zmes rozdelí na dva taniere. Na to umiestni kúsok lososa, ozdobí ho lyžicou bieleho jogurtu a poleje zvyškom paradajkovej zmesi.