Gazpacho: studená španielska polievka

Gazpacho je zeleninová polievka populárna v Španielsku a v Portugalsku. Pripravuje sa z paradajok, papriky a uhoriek a konzumuje sa studená, čo je ideálne v horúcich letných dňoch.

Gazpacho MF

Ingrediencie (4 porcie):

  • 6 stredne veľkých paradajok
  • 1 červená paprika
  • 2 uhorky, nakrájané na kúsky
  • 1/2 šalotky
  • 1/2 šálky čerstvých lístkov z petržlenu
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • soľ a korenie

POSTUP:

Predhrejte gril alebo panvicu na strednú teplotu.

Nakrájajte paradajky a papriku na veľké, ploché kúsky.

Naolejujte gril a rozmiestnite naň zeleninu. Varte približne 5 minút, kým nie je mierne pripálená.

Preložte grilované paradajky a papriku do mixéra a pridajte uhorku, šalotku, petržlen ,cesnak a červený vínny ocot. Osoľte o okoreňte a zmixujte na jemnú zmes. Takto pripravenú polievku uložte do chladničky na schladenie.

Podávajte s čerstvou bagetou alebo chlebom.