Domáce sušené mäso z morky

Sušené mäso – jerky predstavuje ideálny snack pre vyznávačov fitness životného štýlu. Obsahuje veľa bielkovín, takmer žiadny cukor len okolo 4 g tuku. Dá sa pripraviť aj doma, napríklad z morčacieho mäsa.

Turkey Jerky

INGREDIENCIE 6-8 porcií

  • 1/2 šálky sójovej omáčky
  • 1/4 šálky vody
  • 2 lyžice medu
  • 1-2 lyžice cesnakovej pasty
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 1 lyžica soli
  • 1 kg morčacích pŕs – bez kože a kostí 

POSTUP

  1. V miske zmiešajte sójovú omáčku, vodu, med, cesnakovú pastu, limetkovú šťavu a soľ . Nakrájajte morčacie prsia na pol centimetra hrubé plátky Odkrojte tuk, spojovacie tkanivá a blany.
  2. Vložte mäso do veľkého, uzatvárateľného sáčku a zalejte marinádou. Utesnite sáčok a nechajte marinovať v mrazničke niekoľko hodín.
  3. Predhrejte gril alebo rúru.
  4. Vyberte morčacie prsia zo sáčku, usušte ich od marinády a umiestnite na gril.
  5. Úďte mäso 2-4 hodiny, až kým nie je upečené – ale nie vysušené.
  6. Vložte mäso do uzatvárateľného sáčku, kým je ešte teplé, a nechajte ho hodinu odstáť pri izbovej teplote. Potom ho môžete zamraziť. V Mrazničke vydrží niekoľko týždňov.

Energia na 100 g: 338 kcal, 49 g bielkovín, 30 sacharidov (19 g cukry) 2 g tuku, 1,5 g sodíka.