Domáce sušené mäso z morky
Sušené mäso – jerky predstavuje ideálny snack pre vyznávačov fitness životného štýlu. Obsahuje veľa bielkovín, takmer žiadny cukor len okolo 4 g tuku. Dá sa pripraviť aj doma, napríklad z morčacieho mäsa.
INGREDIENCIE 6-8 porcií
- 1/2 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky vody
- 2 lyžice medu
- 1-2 lyžice cesnakovej pasty
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 1 lyžica soli
- 1 kg morčacích pŕs – bez kože a kostí
POSTUP
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, vodu, med, cesnakovú pastu, limetkovú šťavu a soľ . Nakrájajte morčacie prsia na pol centimetra hrubé plátky Odkrojte tuk, spojovacie tkanivá a blany.
- Vložte mäso do veľkého, uzatvárateľného sáčku a zalejte marinádou. Utesnite sáčok a nechajte marinovať v mrazničke niekoľko hodín.
- Predhrejte gril alebo rúru.
- Vyberte morčacie prsia zo sáčku, usušte ich od marinády a umiestnite na gril.
- Úďte mäso 2-4 hodiny, až kým nie je upečené – ale nie vysušené.
- Vložte mäso do uzatvárateľného sáčku, kým je ešte teplé, a nechajte ho hodinu odstáť pri izbovej teplote. Potom ho môžete zamraziť. V Mrazničke vydrží niekoľko týždňov.
Energia na 100 g: 338 kcal, 49 g bielkovín, 30 sacharidov (19 g cukry) 2 g tuku, 1,5 g sodíka.