Domáca pizza na pita chlebe

Kombináciou niekoľkých ingrediencií sa mi podarilo napodobniť chuť talianskej pizze. Dá sa pripraviť doma a jednotlivé prísady si môžem prispôsobiť podľa chuti alebo tréningového cieľa.

 

BlogPizzaPitaReady

 

 

POSTUP

Paradajková omáčka: Nakrájajte paradajky na kocky. Pridajte cesnak a bazalku. Vložte všetko do mixéra a zmixujte na pyré. Pyré prelejte do hrnca a varte hodinu, až kým nezhustne. Pridajte korenie a soľ podľa chuti. Paradajkovú omáčku môžete kúpiť už hotovú v obchode.

BlogPitaPizzaSauce

Pitu potrite paradajkovou omáčkou.

Pizza: Pitu som potrel omáčkou, nalámal som mozzarellu a pridal som aj pár sušených paradajok. Majú výraznú chuť, typickú pre taliansku kuchyňu. Tam patrí aj olivový olej, ktorým som pizzu potrel.

 

BlogPizzaPitaMozarella

Na omáčku uložte mozzarellu.

BlogPizzaPitaTray

Do rúry na 180° Celzia.

 Výberom správnych ingrediencií sa mi podarilo napodobniť pizzu z reštaurácií alebo z kebabových stánkov. Doma však môžem ovplyvniť jej výživnú hodnotu. Ak by som chcel energeticky výdatnejšiu, objemovú, použijem hovädziu šunku, kuracie mäso, slaninu a zo syrov napríklad parmezán. Na sto gramov obsahuje až 35 g bielkovín. Vegetariáni môžu zvoliť čisto zeleninovú oblohu, prípadne pridať šampiňóny. Pečie sa v rúre pri 180 stupňoch Celzia, až kým okraje pita chleba nie sú chrumkavé. Mne stačilo osemminút. Po vybratí posypte pizzu bazalkou. Tepelnou úpravou sa ničia vitamíny a rastlinné látky, ktoré obsahuje. Sto gramov čerstvej bazalky má až 50 percent dennej dávky vitamínu A a 15 percent vitamínu C.

BlogPizzaPitaReady

Energetická hodnota v ½ pizze: 285 kcal, 14,25 g bielkovín, 22,5 g sacharidov, 16,5 g tuku, 33% ODD vápnika, vitamín skupiny B a C

 

Text a foto: ERIK RÉDLI