Výsledky ankety: čitatelia M&F preferujú kuracie

Kto to s budovaním svalov a sily myslí vážne, potrebuje mať pravidelne na stole poriadny kus mäsa, alebo iný zdroj kvalitných bielkovín. Strava s dostatkom bielkovín sa hodí aj pri redukcii hmotnosti, pretože lepšie zasýti a ťažšie sa ukladá vo forme tuku, ako napríklad cukry. Celkom 727 čitateľov sa zapojilo do ankety o najpreferovanejší zdroj bielkovín.

anketa ake zdroje bielkovin kopie

Až 272 (37,41%) čitateľov MUSCLE&FITNESS Czech&Slovak uvádza ako najobľúbenejší zdroj bielkovín kuracie mäso. Na druhom mieste skončili vajcia so 123 hlasmi (16,91%) a tretie skončilo hovädzie mäso, ktoré preferuje 73 hlasujúcich (10,04%).

Kura anketa zive

Kura je cenovo dostupné a ľahšie stráviteľné, ako napríklad hovädzie, ktoré však obsahuje viac kreatínu. Preto sa hovorí, že poriadny steak dodá silu. štandardná porcia v steakhouse je približne 225 g, čo znamená viac ako 1 g kreatínu. Vajcia sú nenáročné na prípravu a dodajú celé spektrum aminokyselín. Veľa ľudí začína deň omeletou.

cow

Poradie na ďalších miestach bolo tesné. Vegetariáni a vegáni čerpajú bielkoviny z rastlinných produktov. Tie neobsahujú všetky aminokyseliny, preto sa odporúča kombinovať dva a viac zdrojov, napríklad strukoviny (54; 7,42%) a tofu a produkty zo sóje (51; 7%).

Na piatom mieste skončil tuniak s 53 (7,29%) hlasmi. Jeho konkurent losos bol až siedmy so 49 (6,74%) hlasmi. Tuniak je v našich končinách lacnejší. Pri konzervách je rozdiel až dvojnásobný. Naopak, filety z lososa sú dostupnejšie ako steak z tuniaka. Tuniak obsahuje viac bielkovín (26 g v 100 g porcii) a takmer žiadny tuk. Prednosťou lososa sú omega-3 mastné kyseliny. Na to však musí byť ulovený v oceáne a nie odchovaný na farme, čo je prípad väčšiny rýb v našich obchodoch.

Tu je niekoľko najpopulárnejších zdrojov bielkovín a ich výživové hodnoty.

Hovadzie

kuracie

losos

tuniak kopie

vajcia

tofu

Follow @MF_CzechSlovak