Aký kreatín si vybrať?

Kreatín. Každý ho určite pozná. O zložení a funkciách kreatínu sme podrobnejšie písali v tomto článku. Spomína sa tam aj adenozíntrifosfátu — ATP, ktorý sa štiepi na energiu priamo vo svale. Najrýchlejší spôsob jeho obnovy je práve z kreatínu. Neskôr nastupuje metabolizmus sacharidov a až po niekoľkých minútach telo začína výraznejšie siahať aj do zásob tuku. Prejaví sa to znížením intenzity, pretože rozklad tuku na energiu si vyžaduje kyslík, ktorý treba dodať.

Beef Up
Bežná dávka je 5 g. Kreatín však môžete získať aj z kilogramu hovädzieho mäsa.

Suplementácia kreatínom podporuje prvý typ obnovy energie. Bežné dávkovanie kreatínu je tri-štyrikrát denne po 5 gramov. Na pokrytie celodennej dávky by ste museli skonzumovať okolo 4 kg hovädzieho mäsa, čo je takmer nemožné z hľadiska kapacity tráviaceho traktu a aj finančne náročné. Preto sa využíva kreatín vo forme doplnkov výživy. Na trhu sa objavil v 90-tych rokoch minulého storočia a postupne sa stal stabilnou súčasťou športovej výživy najmä v silových a výbušných športoch. Na olympiáde v Atlante ho užívalo už okolo 80 percent pretekárov.

Dnes je na trhu viacero foriem. Ktorý kreatín je ten najlepší?

MONOHYDRÁT
Najpoužívanejší a najviac preskúmaný je kreatín monohydrát. Molekula kreatínu je v ňom naviazaná na molekulu vody. Prášok rozmiešate vo vode alebo v ovocnom džúse, prípadne ho pridáte do predtréningového kokteilu. Monohydrát je cenovo najdostupnejší, môže však spôsobovať tráviace ťažkosti a nadmerné zadržiavanie vody v tele.

CITRÁT, MALÁT
Vo väčšine druhov kreatínu je jeho molekula naviazaná na molekulu inej látky, s cieľom zlepšiť vstrebávanie a vyhnúť sa nepríjemnému pocitu v žalúdku. Tieto formy sú o niečo drahšie, môžu však byť vyhovujúce najmä pre športovcov so špecifickejšími cieľmi (udržanie telesnej hmotnosti, trávenie…).

KRE-ALKALINE a KREA-GENIC
Tieto formy sa po vstrebaní nerozkladajú na kreatinín, čím sa zvyšuje množstvo efektívne absorbovaného kreatínu. Okrem toho, hromadenie kreatinínu môže viesť k problémom s obličkami a pečeňou.