5 „fitness“ kusov mäsa na grill

|text: DAN ISRAELI

Poriadny kus mäsa s nízkym obsahom tuku je asi to najlepšie, čo môže grilovačka ponúknuť kulturistovi alebo priaznivcovi silových športov.

Rebierka, bravčové kotlety, klobásky a ja väčšina burgerov obsahuje veľa tuku. Príležitostne to nezaškodí, ale určite to nie je na každodennú konzumáciu, najmä z dôvodu nasýtených tukov, ktoré sa spájajú s rizikom ochorení srdca.

Výberom správnych kusov mäsa sa však grilovanie môže stať každodennou záležitosťou a príležitosťou podporiť svoje úsilie v posilňovni kvalitnou stravou.

Týchto päť zdrojov bielkovín by malo mať miesto vo vašom jedálničku:

Morčací burger

Barbeque bez burgerov si nevieme ani predstaviť, resp. v Amerike sú tieto placky z hovädzieho mäsa veľmi populárne nie len vo fastfoodových reštauráciách. Chudé morčacie mäso je dobrou náhradou k pomerne mastnému hovädziemu. Uistite sa však, že morčacia zmes neobsahuje žiadne kože a tmavé, mastné kusy mäsa. Radšej k mäsu pridajte olivový olej, aby nebolo vysušené. Vytvarujte placky s hmotnosťou približne 125 g a grilujte ich pri teplote 165 stupňov Celzia. Na záver môžete na každú položiť plátok syra Eidam.

burger turkey

Energia v jednej porcii (125 g): 196 kcal, 41 g bielkovín, 3,5 g tuku

 

Bravčová panenka (jemná sviečková)

Každý si rád pochutná na kotletách z grilu. Tie však obsahujú až 275 kcal 17 g tuku na 100 g. Rovnaká porcia jemnej sviečkovej, čo je podlhovastý kus mäsa zo stredu prasaťa, má len 120 kalórii a 4 g tuku. Sviečková má jemnú chuť a ešte dodá 22 g bielkovín. Pred tým, ako ju položíte na gril, potrite ju oreganom, cesnakom a tymianom.

burger pork tenderloin

Energia v 125 g porcii: 171 kcal, 5,8 g tuku, 28 g bielkovín

 

Steak z hovädzieho pupku

Steak vždy patril k vyššiemu štandardu stravovania. Ten môžete udržať aj pri grilovaní. Steak z hovädzieho pupku (flank steak) obsahuje 23 g bielkovín a menej kalórií, ako napríklad populárny rib eye (steak z prednej hornej roštenky). Navyše, hovädzie mäso dodá telu železo. Pred grilovaním ho nechajte odležať v marináde z Worcesterskej omáčky alebo chilli. Hotový steak nakrájajte pozdĺžne a podávajte s grilovanou cibuľkou, paprikou a omáčkou guacamole (mexická nátierka z avokáda).

burger flank steak

Energia v 125 g porcii: 260 kcal, 39 g bielkovín, 10 g tuku

 

Filet z mečiara

Grilované ryby sú populárne najmú v prímorských oblastiach. Mečiar patrí medzi chudšie druhy s nižším obsahom tuku. Na grile sa pripravuje s olivovým olejom, soľou a korením, alebo ho môžete vložiť do marinády. Na grile mus stačí 5-7 minút.

burger swordfish

Energia v 125 g: 244 kcal, 33 g bielkovín, 11 g tuku

 

Bažant

Grilované kurča dnes kúpite na každom kroku. Skúste namiesto toho bažanta. Až 78 percent tvoria bielkoviny a jeho mäso obsahuje draslík a vitamíny skupiny B. Ak chcete ešte viac minimalizovať tuk, stiahnite kožu.

burger pheasant

Energia v 125 g porcii: 335 kcal, 45 g bielkovín, 17 g tuku