1 potravina/5 spôsobov: QUINOA

Quinoa je super potravina, ktorá dodá bielkoviny každému jedlu, v ktorom ju použijete. Okrem bielkovín obsahuje deväť aminokyselín, ktoré telo neprodukuje. A navyše je vhodná pre celiatikov i diabetikov.

1. V miske na raňajky
V hrnci priveďte k varu 1/4 hrnčeka quinoy, 1/2 hrnčeka vody a štipku soli. Znížte teplotu, prikryte pokrievkou a varte 10 až 12 minút alebo kým nebude quinoa uvarená. Na spodok misky dajte 1/2 hrnčeka nízkotučného gréckeho jogurtu. Pridajte vychladnutú quinou, 1/2 hrnčeka bobuľového ovocia podľa chuti a 1/4 hrnčeka nasekaných mandlí. Pokvapkajte medom.

2. Šalát
V miske zmiešajte šťavu z jedného citróna, 1 nasekaný strúčik cesnaku a 1/4 hrnčeka olivového oleja. Polovicu tohto dressingu pridajte do uvarenej quinoy (4 hrnčeky) a na 5 minút dajte chladiť do chladničky. Potom pridajte 2 hrnčeky nakrájaných cherry paradajok, 1/3 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate a nakoniec pridajte zvyšný dressing.

3. Restujte s ananásom
Na panvicu dajte 1 lyžicu olivového oleja, 3 nakrájané strúčiky cesnaku a 1 stredne veľkú pokrájanú cibuľu a restujte 5 minút. Pridajte na kocky nakrájanú červenú papriku a 1 a pol hrnčeka nakrájaného ananásu. Restujte, kým ananás nezmäkne. Vmiešajte uvarenú quinou (4 hrnčeky) a pridajte 1/4 hrnčeka lístkov koriandru. Asi minútu zahrievajte na panvici a ihneď podávajte.

4. Casserole
Predhrejte rúru na 175 °C. V panvici zohrejte 1 lyžicu oleja a 1 malú, na kocky nakrájanú žltú cibuľu. Pridajte 2 nasekané hlávky brokolice, 5 minút restujte. Pomaly vmiešajte 1 hrnček mlieka a 1 hrnček nastrúhaného syra. Pridajte 1 a pol hrnčeka opláchnutej quinoy a premiešajte. Preložte do tukom vymazanej nádoby na pečenie a zapekajte 10 až 15 minút.

5. Plnené papriky
Predhrejte rúru na 180 °C. V panvici zmiešajte 3 nasekané strúčky cesnaku, 1 na kocky nakrájanú žltú cibuľu a 1 stredne veľkú cuketu, restujte 10 minút, potom pridajte 4 hrnčeky uvarenej quinoy, 2 oválnych rajčín a 1/3 hrnčeka posekanej petržlenovej vňate. Zmesou naplňte 6 polovičiek paprík, ktoré predtým zbavte semienok. Prikryté fóliou pečte 30 minút, odstráňte fóliu a zapekajte ešte 20 minút.

text: Amy Schlinger, foto: archiv M&F