PORTÁL SPOLOČNEJ ČESKEJ A SLOVENSKEJ EDÍCIE ČASOPISU TVAROVANIE TELA – KONDIČNÝ TRÉNING – ŠPORTOVÁ VÝŽIVA – SUPLEMENTÁCIA FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLE RSS ikona

top banner bg

VÝŽIVA
Odoslať e-mailomVytlačiť

Čokoládové pokušenie

l text: LAURA CREAVALLE  l foto: M&F

Čokoládové pokušenie

Neviete odolať jemnej chuti čokolády rozplývajúcej sa na jazyku? Nie ste sami. Bonbóny, torty, čokoládové krémy a zmrzliny – to je predsa vynikajúca pochúťka! Problém nastane, ak prestanete kontrolovať jej množstvo, pretože by ste sa čoskoro nezmestili do oblečenia.

Pre všetkých maškrtníkov, ktorí sa nevedia vzdať sladkého pokušenia, a pritom sa obávajú o svoju postavu, máme tip. Je to alternatíva čokoládového koláča bez tuku a nadbytočných kalórií. Stačí len nahradiť kalorické vaječné žĺtky bielkami, použiť nízkotučné mlieko, puding aj čokoládovú polevu a chutný a zdravý koláč je na svete! Ďalšou nezanedbateľnou prednosťou tohto receptu je časová nenáročnosť. Príprava totiž trvá púhych šesť minút plus 22 minút pečenia. A tých 22 minút môžete koniec-koncov využiť napríklad na sledovanie televíznych novín.

 

Nízkokalorický čokoládový koláč

SUROVINY

  • 1/3 šálky horúcej vody
  • 4 lyžičky instantnej kávy
  • 4 lyžičky kávového likéru
  • 280 g rozdrobených piškótov
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 vaječné bielky
  • 3/4 šálky nízkotučného mlieka (1 % tuku)
  • 30 g čokoládového pudingového prášku bez tuku
  • 3 šálky nízkotučnej čokoládovej polevy
  • sprej na vymastenie formy na pečenie.

POSTUP

V horúcej vode rozmiešajte 2 lyžičky instantnej kávy. Pridajte 1 lyžičku likéru, rozdrobené piškóty, bielky a lyžičku vanilkového extraktu. Premiešajte. Formu vystriekajte sprejom, naplňte ju cestom a pečte pri teplote 200 ˚C 22 minút.

NÁPLŇ

Zmiešajte 1 lyžičku instantnej kávy, likéru a vanilkového extraktu spolu s mliekom a pudingovým práškom. Vlejte do mixera a šľahajte 1 minútu pri strednej rýchlosti. Časťou takto pripraveného krému naplňte rozrezaný vychladnutý korpus.

KRÉM

Do zvyšku krému, ktorým ste plnili koláč, primiešajte zvyšok instantnej kávy a likéru. Premiešajte a natrite na povrch koláča. Ozdobte postrúhanou čokoládou. Nakrájajte 8 porcií.

1 porcia obsahuje: 289 kalórií, 4,5 g bielkovín, 52 g sacharidov, 7 g tuku