PORTÁL SPOLOČNEJ ČESKEJ A SLOVENSKEJ EDÍCIE ČASOPISU TVAROVANIE TELA – KONDIČNÝ TRÉNING – ŠPORTOVÁ VÝŽIVA – SUPLEMENTÁCIA FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLE RSS ikona

top logo 1 februar

Odoslať e-mailomVytlačiť
 

ERIK RÉDLI

Pepsi vs. Coca-Cola na doplnenie energie

Pri nápojoch sladeným kuchynským cukrom viem, že dostávam rovnaký podiel glukózy aj fruktózy. V nápojoch sladených fruktózovo-glukózovým sirupom má prevahu fruktóza, s ktorou sa spája viac negatívnych účinkov na organizmus.

Pepsi vs Coke


Cukor vs. glukózovo fruktózový sirup

Súboj Pepsi vs. Coca-Cola by sa dal zúžiť na súboj medzi cukrom a fruktózovo-glukózovým sirupom. Inak sú všetky ingrediencie v oboch nápojoch predávaných na Slovensku rovnaké.

Pepsi sladí nápoje kuchynským cukrom – sacharózou, v ktorom je podiel glukózy a fruktózy 50:50. Coca-Cola vyrobená na Slovensku uvádza ako sladidlo fruktózovo-glukózový sirup. Fruktóza je uvedená prvá, čo naznačuje, že jej podiel je v sirupe dominantný.

Koľko kilokalórii?
Energetická hodnota oboch cukrov — monosacharidov je rovnaká. Glukóza aj fruktóza uvoľnia z jedného gramu 4,2 kcal energie. Štúdie ale potvrdili, že fruktóza má výraznejší vplyv na ukladanie telesného tuku a cholesterolu v krvi. Každý z dvoch cukrov telo spracúva inak.

Glukóza po tréningu
Glukóza (hroznový cukor) spôsobí silnejšie vylučovanie inzulínu, ktorý zabezpečí jej presun do svalov a orgánov, kde slúži ako zdroj energie. Aj mozog potrebuje pravidelný prísun glukózy. Nadbytok glukózy sa ukladá vo forme podkožného tuku, tiež za účasti inzulínu. Po tréningu alebo ráno na lačno sú energetické zásoby vyprázdnené, preto je to najlepší čas na jednoduché cukry. Športovci často používajú hroznový cukor - glukózu. Poslúži aj kuchynský cukor, ktorý je výraznejšie zastúpení v Pepsi, prípadne môžete siahnuť po dextróze (čo je forma glukózy vyskytujúca sa v prírode) alebo po vitargu.

Pepsi coke santa
Pepsi uvádza 45 kcal a 11 g cukrov v 100 ml nápoja; Cola 43 kcal a 11,2 g cukru. 

Fruktóza a pečeň
Fruktózu (ovocný cukor) musí najskôr spracovať pečeň. Nemá takú silnú inzulínovú odozvu ako glukóza. (Pri ochorení cukrovky sa viac odporúča fruktóza práve z tohto dôvodu.) Preto k jej využitiu vo svaloch a v orgánoch dochádza až neskôr. Za ten čas sa jej v pečeni môže zhromaždiť nadbytok, najmä pri životnom štýle s prevahou cukrov a priemyselne spracovaných potravín. Nadbytok sa rovnako ako pri glukóze uloží vo forme podkožného tuku. Navyše, môže poškodiť pečeň podobným spôsobom, ako konzumácia nadmerná konzumácia alkoholu.

Cukor ako cukor?
Všetky jednoduché cukry slúžia ako účinný zdroj energie, preto sa odporúča ich konzumácia najmä v čase okolo tréningu. Rovnako sa nadbytok každého z nich uloží vo forme tuku. Preto sa nedá jednoznačne povedať, že by bol určitý cukor lepší ako druhý. V prospech glukózy však hovorí fakt, že je v tele oveľa efektívnejšie spracovaná a má nižšie riziko negatívnych účinkov na pečeň a na ukladanie podkožného tuku. Preto je rozumnejšie uprednostniť nápoj s prevahou glukózy, v tomto prípade nápoj sladený kuchynským cukrom.

Výskyt obezity a metabolických ochorení je dôsledkom celkového životného štýlu populácie, v ktorom za posledné desaťročia výrazne stúplo množstvo jednoduchých cukrov. Fruktózovo-glukózový sirup je lacnejší na výrobu, viac sladí a aj sa s ním lepšie manipuluje, keďže je tekutý. Navyše, v niektorých produktoch plní aj úlohu konzervantu. Preto ho využívajú aj na sladenie nápojov. Najlepšie je obmedziť jednoduché cukry v strave na približne 10 percent celkového denného energetického príjmu. Pre bežnú ženu to predstavuje množstvo cukru obsiahnuté zhruba v jednej pol litrovej fľaške Coly (50 g cukru).

Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682989/