PORTÁL SPOLOČNEJ ČESKEJ A SLOVENSKEJ EDÍCIE ČASOPISU TVAROVANIE TELA – KONDIČNÝ TRÉNING – ŠPORTOVÁ VÝŽIVA – SUPLEMENTÁCIA FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLE RSS ikona

top banner bg

VÝŽIVA
Odoslať e-mailomVytlačiť
 

Srvátkové peptidy vs. klasické proteíny

|text: ERIK RÉDLI

ExtrapepSrvátkové proteíny sa podľa precíznosti spracovania delia na tri kategórie: koncentrát, izolát a hydrolyzát. Pri hydrolyzácii sa odfiltruje takmer všetok tuk, cukor a naštiepia sa aj peptidové väzby bielkovín, vďaka čomu sa výsledný produkt rýchlo vstrebáva. Extrapep ide ešte za hranice hydrolýzy. Bielkoviny sú štiepené na ich bezprostredné zložky – peptidy, výsledkom čoho je rýchlejšia vstrebateľnosť. Po prijatí do tela sa rýchlo vstrebú a môžu plniť svoje funkcie: ochrana svalovej hmoty pred rozpadom vďaka dopĺňaniu stavebných bielkovín a transport molekúl na zabezpečenie tvorby energie. To dokáže aj bežný proteín, ale trvá mu to dlhšie, pretože bielkoviny z izolátu, resp. koncentrátu sa musia najskôr rozložiť. Extrapep využívajú aj športovci, ktorí absolvujú náročné tréningy, počas ktorý  musia chrániť svalovú hmotu pred rozpadom, napr. thajský boxer Vladimír Moravčík. Triatlonista Richard Varga zase musí rýchlo regenerovať, aby zvládal dlhé tréningy. Rozhovor s Richardom Vargom sme priniesli v čísle M&F 10/2017. Materiál o Vladovi Moravčíkovi pripravujeme do 11/2017.

Richard Varga z vodyVlado Moravcik


Výhody zmesných proteínov a krátkych peptidov vo výžive športovca je jednou z tém semináru pre poradcov výživy, ktorý organizuje M&F a Nutris. Prihlásiť sa môžete do 20. 10.

Kurz Nutris pod banner