PORTÁL SPOLOČNEJ ČESKEJ A SLOVENSKEJ EDÍCIE ČASOPISU TVAROVANIE TELA – KONDIČNÝ TRÉNING – ŠPORTOVÁ VÝŽIVA – SUPLEMENTÁCIA FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMYOUTUBE PINTERESTGOOGLE RSS ikona

top logo 1 februar

Odoslať e-mailomVytlačiť
 

Ako si vybrať v reštaurácii

Väčšina ľudí, ktorým záleží na kvalitnej strave, sa snaží jesť čo najzdravšie a podľa možnosti sa vyhýba strave z reštaurácii a bufetov. Prípadné obavy nie sú celkom na mieste. Aj v Česku a na Slovensku sa už objavujú reštaurácie, ktoré ponúkajú jedlá vhodné aj pre priaznivcov zdravého životného štýlu, tzv. fit menu. Nemusíte však odmietnuť ani pozvanie do klasickej reštaurácie. Prinášame niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si.

Restaurant 1


Vyberte si správnu reštauráciu

Ak nedokážete odolať hranolčekom, hamburgerom a vyprážanému kuraciemu, radšej sa návšteve fastfoodov vyhnite. V drahších reštauráciách je väčšia záruka, že jedlo pochádza z kvalitných surovín, je čerstvé. Najlepšie je, ak dostanete dobré referencie od vašich známych alebo sa poznáte priamo s majiteľom. Opýtajte sa svojich priateľov, ktorým dôverujete, či nepoznajú dobrú reštauráciu na okolí.

Myslite dopredu

Väčšina reštaurácii má menu na svojej webovej stránke, takže si môžete výber jedla premyslieť už doma. Naplánujte si návštevu reštaurácie dopredu a ak viete, že sa bude podávať niečo menej zdravé, prispôsobte tomu celodenné stravovanie.

Čítajte pozorne menu

Rest citajte menu

Pri jedlách nájdete zloženie a zoznam alergénov. Niektoré reštaurácie uvádzajú aj energetickú hodnotu. Tú si však môžete približne prepočítať podľa tabuliek a vedomostí. Ak je jedlo príliš komplikované a obsahuje plno záhadných ingrediencii, radšej si vyberte niečo jednoduchšie. Čím jednoduchšia príprava, tým lepšie.

Dresingy a omáčky zvlášť

Rest Dresink side

Ak si objednáte šalát s dresingom alebo omáčku k jedlu, požiadajte, aby vám ich servírovali zvlášť. Môžete si ich dávkovať sami a obmedziť príjem kalórií.
Dresingy a omáčky často obsahujú cukor, nasýtené tuky a rôzne umelé prísady. Ak sú omáčky a dochucovadlá na stole už pri vašom príchode, môže to signalizovať nižšiu kvalitu.

Pýtajte sa

 

Ak nerozumiete niektorým pojmom v jedálnom lístku, opýtajte sa personálu. Ak vám nevedia dostatočne odpovedať, nabudúce si vyberte inú reštauráciu. Takisto sa nebojte predniesť svoje požiadavky, čo sa týka prípravy jedál alebo ingrediencii. V kvalitnej reštaurácii by vám mali vyhovieť a napríklad odstrániť z kuraťa kožu, odrezať viditeľný tuk alebo pripraviť jedlo bez oleja. Veľa kulturistov má svoje obľúbené reštaurácie, kde im jedlo pripravia podľa ich požiadaviek.

Pite vodu

Rest glass of water 0

Voda zaplní žalúdok, čo môže zabrániť prejedaniu sa. Funguje aj zelený čaj.

Navštevujte reštaurácie mimo špičku

V preplnenej reštaurácii je asi nemožné dostať pokrm pripravený na mieru. Takisto ani denné menu za zvýhodnenú cenu nie je vždy najlepšia voľba, pretože personál musí niekde kompenzovať nižšiu cenu oproti jedlám z jedálneho lístka. Aj tu platí: komunikácia a pozorné čítanie jedálneho lístka.Rest steak

Kľudne si v rámci menu dajte prírodný rezeň s ryžou a zeleninovým šalátom. Pri vyprážanom syre buďte opatrný, pretože obaľované cesto často tvorí väčšiu časť porcii syra a ako príloha sú hranolčeky.